Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Mit üzenhetnek a szervezetek hálózatai? - Elemzés egy közös kávézás mellett

2019. május 22. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

 

_m7b6356.jpg

 

Az utóbbi időszakban szervezetfejlesztési üzletágunk egyik legkedveltebb szervezetdiagnosztikai és tanácsadási eszköze a szociometriai alapú hálózatkutatás. A gyorsan és egyszerűen kivitelezhető, ugyanakkor a szervezetekkel kapcsolatban mély belátásokat nyújtó felmérések informatikai hátterét partnerünk, a CX-Ray Kft. biztosítja. Ügyfeleinktől is rendre pozitív visszajelzéseket kapunk az ezzel a módszerrel végzett munkáinkkal kapcsolatban, és mi magunk is szívesen dolgozunk vele, mivel szakmailag izgalmas és újszerű megoldást nyújt. Rendszeres lehetőséget biztosítunk partnereinknek, hogy megismerkedjenek ezzel az egyfelől klasszikus, másfelől modern szemléletű módszertannal. Május 16-án az Amerikai Kereskedelmi Kamarával (AmCham) együttműködve tartottunk interaktív bemutatót a téma iránt érdeklődő AmCham tagok és ügyfeleink számára.

A hagyományos, frontális előadáson alapuló megközelítéssel szakítva egy szerepjáték kereteit felhasználva a gyakorlatban mutatattuk be a hálózatkutatás lényegét, és a sokféle információt, amely egy szervezettel kapcsolatban a módszer segítségével nyerhető. Hajdu Péter kollégánk frappáns témafelvezetőjéből és történeti-módszertani áttekintéséből megtudhattunk, hogy a szociometria több mint 80 éves múltra tekint vissza, és már a kezdeteknél is céljai közt szerepelt a nagyobb, akár több száz fős hálózatok elemzése. Eredeti formájában az informális bizalmi kapcsolatokból kirajzolódó hálózatokat kereste a szervezetek formális hierarchiáján belül, és ezek figyelembe vételével igyekezett a működéseket optimalizálni. Mára a szervezetpszichológiai és informatikai fogalom- és eszköztár bővülésével a bizalmi kapcsolatok mellett számos új, a működések szempontjából releváns kapcsolódási forma vizsgálható (például információ-áramlás vagy hatékony munkakapcsolatok), és a szervezeti működések szempontjából lényeges informális, vagyis szervezeti hierarchiától független szerepek (például véleményvezér, tehetség vagy mentor) is megjeleníthetők.

A résztvevők egy képzeletbeli vállalat HR munkatársainak szerepében elemezték a szenior szervezetfejlesztési tanácsadónk, Németh-Palotai Krisztina által kiosztott, hálózatkutatási eredményeket bemutató ábrákat. Csoportban az adott szervezeti egység jellegzetességein, működésmódjain, potenciális fejlesztendő területein javasoltak akciókat. Természetesen a szükséges benchmarkokkal és az értelmezést segítő alapvető szempontokkal segítettük őket.

Egyik példánkban az elsősorban a változásmenedzsmentben fókuszba kerülő véleményvezérek szervezeten belüli arányát, eloszlását elemeztük. A kis HR csapatok megállapították, hogy a vállalatban a benchmarkhoz képest nincs elegendő véleményvezér, és bár a meglévő influencerek a munkatársak jelentős részére hatással tudnak lenni, mégis feltűnő, hogy a munkatársi szintről teljesen hiányoznak a véleményvezérek, ami a vállalati működésekkel kapcsolatban kérdéseket vet föl. Látható ugyanakkor az is, hogy a meglévő véleményvezérek mind a vezetéshez lojálisak, nincs köztük olyan, aki az általa képviselt nézetekben teljesen önálló irányvonalat vinne. Ez utóbbi jellegzetesség egy változási folyamat során segítheti az implementációt, ugyanakkor az alternatívák, kreatív, új szempontok teljes hiánya a véleményvezéri szinten nem minden helyzetben optimális.

A HR csapatok lelkesen, elmélyülten és jó hangulatban dolgoztak, sok jó szempontra ráleltek a könnyen áttekinthető, informatív ábrák segítségével. A jól sikerült közös munka során a szociometriai felmérés két fontos dimenziójára fókuszáltunk, hogy az összes felmerülő meglátásnak teret tudjunk biztosítani. A részletesen és alaposan feldolgozott témákon keresztül sikerült élményszerűen bemutatnunk, milyen izgalmas és más módszerekkel nem feltárható belátásokra juthatunk a szociometria segítségével.

A résztvevők a közös feladatmegoldás során a napi életből hozott példákat, megoldásokat is megosztották egymással.

Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr7114847708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}