Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

Referencia-ellenőrzés lépésről-lépésre

Hiteles-e a referencia?

2017. március 24. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

A referencia-ellenőrzést - az objektív és sokoldalú kiválasztás részeként - elsősorban a vezetői munkaköröknél alkalmazzuk. Ennek legegyszerűbb formája, ha a munkavállaló / jelölt a korábbi munkahelyeitől hoz referencia levelet.

Ennél részletesebb és hitelesebb információ birtokába juthatunk, ha a korábbi munkahelyi vezetőtől vagy más szakembertől kérünk referenciát. A tanácsadó az interjún megszerzett információk ismeretében a referenciát adótól tud a jelölt korábbi teljesítményéről további részleteket megtudni.antoine-barres-198891.png

Miért hiteles a referencia? Hiteles-e egyáltalán?

Ma már a referenciát adó is tisztában van vele, hogy véleménye nem csak a jelöltet minősíti, hanem önmagát is. A fejvadász vagy a tanácsadó piaci ismerete továbbá nagyban elősegíti a referencia megbízhatóságát és hasznosságát.

Mennyire hasznos?

Csak annyira, amennyire megfelelő kérdéseket tud a kérdező feltenni. Alaposan meg kell választani a referenciát adó személyét. Tudni kell, hogy milyen függelmi viszonyban voltak, mennyi ideig és milyen formában dolgoztak együtt.

Használhatom az informális referenciát?

Persze, de csak megfelelő feltételekkel. Ez nem lehet pletyka-értékű. Tudnom, kell, hogy milyen mértékben és hogyan élek vele.

 A hiteles referencia ismérve, hogy a referenciát adó személy a nevével vállalja a véleményét, és kérés esetén a megbízó rendelkezésére is áll. A fejvadász számára pedig minden informális és véletlenszerű piaci visszajelzés, hír is lehet referencia, csak tudni kell vele bánni!

Hogyan járhatok el diszkréten?

A diszkréció nagyon fontos szempont, a jelölt érdekeit is szem előtt kell tartanunk! Nincs annál veszélyesebb, amikor a megbízó kezd el partizánkodni, és a jelölt jelenlegi, még meglévő munkahelyén érdeklődik az alkalmassága iránt.

A kínos, bonyodalmas szituációk elkerülésének másik módja, ha a munkáltató egy független tanácsadót kér fel a feladat teljesítésére, akinek nemcsak sokkal profibb kérdéstechnikák állnak a rendelkezésére a jelölt alkalmasságának kiderítésére, hanem teljes diszkrécióval tud eljárni.

Végül pedig ne feledjük, hogy a közösségi média is egy referencia forrás, de erről legközelebb beszélünk.

Kedves Munkavállaló és Munkaadó, a tapasztalat, a személyes élmény ma döntő jelentőségű, és ez az alapja a referenciának.

Simonyiné Tóth Judit

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr1712366879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
.header-full-width {min-width: 990px;}