Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

A munkavállalói elkötelezettség alapjai

2022. július 08. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

judit_uj_kicsi.jpg

 

 

Simonyi Judit

ügyvezető igazgató

Évek óta halljuk, hogy az ember, a munkaerő a legfontosabb. Elkezdtük értékelni a munkaerőt, a tehetségek egyre nagyobb figyelmet kaptak. Folyamatosan fejlesztjük az eljárást, a módszert, hogy hogyan válasszuk ki a tehetségeket, és jobbnál-jobb programokat dolgoznak ki a szakemberek, hogy megfelelő gyorsasággal és eredményességgel fejlesszék a munkatársakat.

Hogyan is értékeltük a jó munkaerőt?

Először csak a megfelelő munkabérrel, majd bónusszal, jutalommal, majd egyéb béren kívüli juttatásokkal, majd az átlag feletti színvonalú munkakörülményekkel honorálja a munkaadó, és mindent elkövet, hogy az értékes munkatárs a cégnél maradjon.

A munkabér csak alap, a magasabb teljesítményt külön díjazzák, majd még tovább fejlesztettek, s ma már a fizetési juttatások feletti extra jövedelem, bónusz, egyes materiális és immateriális juttatások sem elegendőek az elkötelezettség fenntartásához.

Mit tudunk még adni? A management, a HR szakemberek újabbnál újabb ötleteket javasolnak. Már nehezen überelhető a sokféle juttatás, mindezek kommunikációja pedig szintén egy eszköz a célunk eléréséhez.

Látjuk azonban, hogy ez sem elég az elkötelezettséghez!

Az elköteleződés mindig valamihez, valakihez, valakikhez kötődik, nem gondolom, hogy a materiális juttatások önmagukban elegendőek lennének.

Engagement – home office, remote working –a kiválasztásban manapság ezek a meghatározó kulcsszavak.

A munkavállaló kötődik a szabadságához, kötődik a flexibilis munkavégzéséhez, időbeosztásához.

Mi a helyzet a munkatársakhoz, a vezetőhöz, a munkaadóhoz való kötődéssel?

Nem lehet, hogy ez egy erősebb alap lehet az elköteleződéshez? Nem lehet, hogy ez az együttműködés során, az interperszonális kapcsolatokban tud megalapozódni? Nem lehet, hogy a home office, a remote munkavégzés ezt nem segíti elő?

Ma a home office már a legtöbb munkavállaló elvárása, és gyakran alapfeltétele az állásajánlat elfogadásának.

Kérdés azonban, hogyan tudunk a későbbiekben elköteleződni, ha nem ismerjük a másikat, nincsenek közösen megélt élmények.

pexels-fauxels-3184423.jpg

Egyes kutatások három féle kötődés típust feltételeznek az elköteleződés hátterében: az érzelmi alapú kötődést, a költség számításán alapuló kötődést és a kényszeren alapuló kötődést (Meyer és Allen, 1991).

A kötődést ezek szerint több tényező együtt alakítja ki, melyek alapja:

  • materiális (fizetés, bónusz, jutalom stb.)
  • immateriális (egyéb juttatások)
  • pszichés (feladathoz, munkahelyhez és szervezethez kapcsolódó)
  • interperszonális (a társakhoz való kapcsolat)

Ha ezek közül bármelyik hiányzik, fennáll a veszélye, hogy mégsem alakul ki megfelelő mértékű elköteleződés.

Még mindig hiszek abban, hogy a szervezethez, a munkahelyhez való igazi kötődés érzelmi hátterű, és emberekhez, csapatokhoz való viszonyulást feltételez!

Idézett szakirodalom: Allen, N.J. and Meyer, J.P. (1991) A Three-Component Conceptualization of Organizational Commitment. Human Resource Management Review, 1, 61-89.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr3417877645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juletræ 2022.07.11. 09:12:29

Lehet valasztani.
Aki vezetø akar lenni, lathatova valni, annak be kell jarni, mert intrikalni es politizalni tenyleg nehez skypeon.

Ha viszont a tetel megforditasa nem igaz (vagyis ha az ember bejar tuti h eløleptetik ) akkor nem celszetu a bejarast erøltetni:
1. Napi 1-2ora pazarlas
2. Draga benzin pazarlas
3. Otthon jobban lehet koncentraltan dolgozni (kaveautomatanal valo fecseges az nem munka. A masfel oras ebedek sem )

midnight coder 2022.07.11. 09:12:30

Ja, és persze további faktorok: a munka jellege, Pl. egy programozónál nem mindegy hogy jó vagy rossz projekt, valaminek a karbantartása õsi technológiai alapokon, vagy valami új dolog fejlesztése a kedvenc technológiáddal. Aztán a szakmai előrelépés/fejlődés lehetősége is fontos szempont. Aztán azoknál akik csórók, hitelük van és olyan területen dolgoznak ahol nincs minden héten álláslehetőség a linkedines emailcímükön a munkahely stabilitása is szempont lehet. Bár ez a mai munkaerőhiányos időkben kevésbé fontos, de Pl. vidéken, csóróknál ez is szempont lehet.

midnight coder 2022.07.11. 09:12:31

Igazából ez attól is függ, hogy mi a munkád. Egy martketingesnél, HR-esnél vagy hasonlónál akik sokat dumálnak egymás közt, az interperszonális kapcsolatok fontosabbak. Egy szoftverfejlesztőnél aki a napi státusz meetingen kívül az egész munkaidejét a gép előtt ülve tölti egy-egy feladatra koncentrálva ez kevésbé fontos - a körülmények viszont annál inkább. Ilyen Pl. a csend, az hogy ne ugráljanak körülötted mialatt ki akarod találni hogy miért csinál hülyeséget a program. Aztán az sem baj, ha nem kell mondjuk naponta két órát utaznod azért, hogy átülj az otthoni géped elől a munkahelyi gép elé. Az első szerintem a fizu, illetve a körülmények - ahol a homeoffice a király. Az ember ugyanis felteszi magának a kérdést: megéri-e nekem a napi 10 perc hülyülést a kollégákkal az, hogy havi X tízezer forintot ajándékozok a cégnek, mert olcsóbban dolgozom mintha máshol lennék, illetve megér-e ugyanez nekem napi két óra utazást. Illetve azt, hogy egész nap zenét hallgatok a fejhallgatón hogy kiszűrjem a körülöttem lévő zajt - amitől aztán a fülem is fáj, és egy idő után a hallásom is tönkremegy.

A csapatépítések is olyasmik, amik tök jók amíg valaki 20-30 éves és haverok, buli, fanta. De utána már egyre inkább átmegy a dolog negatívba. Ráadásul ez is személyiségfüggő: van aki szeret társaságban lenni, van aki kevésbé, van aki egyáltalán nem.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}