Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

A környezet, mint motiváló erő - dolgozz és "érezd magad otthon" a gyártósor mellett is

2020. február 17. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

pop-zebra-wp81dxkud1e-unsplash.jpg

 

Szakmai kihívást és a megbízásaink közt legjellemzőbb vezető-kiválasztási és –fejlesztési feladatok mellett motiváló változatosságot jelentenek számunkra azok a projektek, amelyekben a szervezetfejlesztés speciális területein kérnek támogatást tanácsadóinktól. Az elmúlt év egyik ilyen projektje egy környezetpszichológiai felmérés volt kelet-magyarországi gépgyártó partnerünknél. Cégünk fennállása óta mindig vannak a tanácsadók közt pszichológusok, akik a kiválasztás, tréning és szervezetfejlesztés támogatása mellett ilyen speciális témákban is tudással és tapasztalattal rendelkeznek.

A környezetpszichológiai szempontú felmérés és tanácsadás során egy adott munkahely (iroda, gyár, kereskedelmi tér, stb.) jellemzőit térképezzük fel kifejezetten a munkavégzés hatékonyságára, a munkavállalók munkaképességének optimalizálására, jó közérzetének biztosítására gyakorolt pszichológiai hatásaik szempontjából. Egy ilyen környezettanulmány célja elsősorban a munkavállalói elégedettség, komfortérzet és hatékonyság növelése, a fluktuáció és a megbetegedések csökkentése.

A fent említett 2019-es környezetpszichológiai tanácsadásunkra is dolgozói elégedettséggel, illetve fluktuációval kapcsolatos kihívások miatt került sor, egy komplex (bérfelmérést, dolgozói elégedettséggel kapcsolatos vizsgálatot is tartalmazó) felmérés keretei között. A környezettanulmányt kérdőívek mellett interjúk, fókuszcsoportok, illetve szakértői bejárás segítségével végeztük. Olyan szempontokat vizsgáltunk, mint a megvilágítás, zajszint, hőmérséklet, tisztaság, térbeli jellemzők, munkaeszközök, munkaruha, munkavégzésen túli helyiségek, a személyre szabás lehetőségei, a kommunikációs felületek. A javasolt fejlesztéseket rövid távon, költséghatékonyan megvalósítható, illetve hosszabb távú és költségigényesebb beavatkozásokra bontottuk.

A sok komfortnövelő javaslat mellett az egyik legizgalmasabb kérdés mindig az érzelmi-motivációs terület fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata, hiszen ezek a dolgozók hosszú távú elköteleződésének lényeges meghatározói. Esetünkben a helyszínbejárás, valamint az interjúk és fókuszcsoportok során felmerülő munkavállalói szempontok, problémák, meglátások figyelembe vételével rövid távú, egyszerű környezetpszichológiai szempontú fejlesztési javaslatként a cég gyártócsarnokában található étkező személyesebbé tételét javasoltuk, az azt használó kollégák bevonásával; az étkezőkben és öltözőkben növények elhelyezését; valamint családi nap és karácsonyi vacsora szervezését, és mindkettőbe a kollégák bevonását. A munkatársak bevonásának kérdése több más javaslatnak is részét képezte, a hosszú távúak közül is, így a termek festésekor a szín megválasztásába, szekrényrendelés esetén a típus és méret kiválasztásába való beleszólás mind lehetőséget biztosítanak az érzelmi elköteleződést is növelő, személyes részvétel megteremtésére.

A személyre szabhatóságra fordított figyelem környezetpszichológiai szempontból minden esetben előnyös és gyorsan megtérülő befektetés. Irodai környezetben megszokottabb és természetesebb a környezet ilyen esztétikai-pszichológiai célú fejlesztése, a gyárcsarnokokban ugyanakkor talán kevesebb célzott figyelem irányul rájuk. Pedig fontos tudni, hogy ilyen környezetben ugyanúgy érvényes, hogy minimálisnak tűnő változtatások a legtöbb esetben kitapintható javulást hoznak dolgozói közérzetben és elkötelezettségben, ami az állandó munkaerőhiánnyal és magas fluktuációval küzdő gyártó cégek esetében alapvető fontossággal bír.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr3415477912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
.header-full-width {min-width: 990px;}