Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Évzáró céges buli

4+1 tipp az illemtudó és karrierünket is szem előtt tartó lazításhoz

2017. december 18. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

A december vége a legtöbb cégnél a megnövekedett munkatempón túl a karácsonyi vacsorák, évzáró partik időszaka is. Ilyenkor kötetlen hangulatban tölthetünk el néhány órát kollégáinkkal, partnereinkkel, főnökeinkkel koccintva a közös sikerekre. Ahhoz viszont, hogy se másnap, se hónapokkal később ne legyen fájó élmény mindez, jó ha betartunk néhány alapszabályt. Mert egy céges „buli” lehet jó emlék, de akár a karrierünkön is csorbát ejthet

group_of_friends_celebrating_christmas_at_the_leopold_hotel_sheffield.jpg

1. Alkalomhoz illően

Bármilyen eseményre vagyunk hivatalosak, a meghívót gondosan olvassuk el. A helyszín fontos támpont a vacsora vagy parti jellegét tekintve, hiszen ennek megfelelően választhatjuk meg az alkalomhoz illő öltözéket. Ha nincs információnk a dress code-ról, öltözzünk elegánsan: ez a hölgyeknél egyrészes ruhát vagy elegáns anyagból készült kiskosztümöt jelenthet, amihez a harisnya mindig kötelező! Frakkot/kisestélyit kizárólag akkor javasolt viselni, ha azt a meghívó előírja, koktélruha pedig a koktélpartin lehet jó választás. Férfiak nem tévedhetnek az örök klasszikussal: sötét öltöny, elegáns inggel, de a sportosan elegáns farmer-zakó kombináció is teljesen elfogadott sok cégnél. Nyakkendő sem feltétlenül szükséges, az öv és az óra viszont elengedhetetlen az elegáns out fitthez. Mindig figyeljünk a cipőnkre, hogy passzoljon az összeállításhoz, és főleg: legyen tiszta2.

2. A 20 perces szabály

Ami a parti kezdetét illeti: tartsuk be a 20 perces szabályt! Ez azt jelenti, hogy ha a program este hét órakor kezdődik, ne érkezzünk meg 20 percnél korábban, viszont a kezdési időponttól számított 20 percen belül a protokoll szerint meg kell jelennünk. Távozáskor is ez a szabály érvényes. Ha a részletes program tartalmazza a záró időpontot, és ezt láthatóan szigorúan veszik, akkor ne mi legyünk azok akiket meg kell kérni, hogy távozzon, vagyis legkésőbb húsz percen belül hagyjuk el a helyszínt.

3. Az ülésrend nem opcionális

Egy vacsorára érkezve mindig tájékozódjunk az ülésrendről. Ha nincs ilyen, előre meghatározott helyrend, akkor mi dönthetjük el, hova ülünk. Sokszor azonban az ültetés meghatározott elv szerint történik: van, ahol névtábla jelzi a helyünket, máshol csak az asztalunkat jelölik ki, ahol szabadon választhatunk, hol foglalunk helyet. Kövessük az ültetési rendet, semmiképp se cserélgessük a névtáblákat egy régi ismerős láttán, hiszen az este folyamán lesz majd lehetőségünk mindenkivel beszélgetni, átülni. Amennyiben a kötetlen ülésrendet kihasználva a fogások között helyet váltunk, ne felejtsük el érkezéskor és távozáskor is köszönteni az adott asztaltársaságot.

4. Emeljük poharunkat

Legtöbb esetben a vacsorát rövid beszéd, évértékelés, díjátadás előzi meg – ezt csendben, a helyünkön ülve hallgassuk végig. Amennyiben pohárköszöntő is elhangzik, az mindenkire nézve kötelező. Természetesen nem kell semmilyen alkoholos italt fogyasztanunk, ha nem szeretnénk, de soha ne emeljük magasba az üdítős poharat.

 +1 Ami a szívemen az nem mindig jó ha a számon…

Amennyiben a rendezvényen az alkoholfogyasztás korlátlan, azt ne vegyük szó szerint! Tartsunk mértéket, a méltatlan viselkedés ugyanis nagyon rossz fényt vethet ránk: jobb esetben csak a szóbeszéd tárgyát adjuk, rosszabb esetben azonban akár a karrierünket is kockára tehetjük. Az alkohol jól ismert hatásaként az emberek felszabadulnak, és az elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan egyre kevesebb önfegyelemmel beszélgetnek és cselekednek. Így előfordulhat, hogy a munkavállaló főnökére, munkatársaira, vagy a cégre olyan észrevételeket és megjegyzéseket tesz, amelyet józan fejjel egyébként nem tenne. Esetleg szóvá teszi a meg nem kapott fizetésemelést, vagy a más kolléga által elnyert előléptetésről pletykál. A céges vacsorán is figyelemmel kell lennie arra, hogy a munkavállaló nem nyilváníthat véleményt a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit sértő vagy veszélyeztető módon. A Munka Törvénykönyve a munkaidőn kívül is megköveteli a munkavállalótól mindezt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr7813509907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}