Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Kikre építsük a vállalatunk jövőjét?

2018. augusztus 15. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

dszociometria.jpg

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a vezetés keresi azokat az eszközöket, amelyek leginkább feltárják a szervezet állapotát és megoldásokat is nyújtanak. A szociometria is egyre inkább teret nyer a szervezeti állapot felmérésére. Van, akit az érdekel, hogy kik a kulcsemberekés véleményformálók, akik a cég stratégiáját hatékonyan képviselni tudják. Mások pedig arra kíváncsiak, hogy van-e elegendő olyan munkatársuk, akik proaktívan tesznek a cég fejlődéséért. Emellett az eredmény megmutatja az információáramlást és a tudásmegosztást is.

 A következő esettanulmányban azt mutatjuk be, hogyan használta egy kiskereskedelmi nagyvállalat a szociometria eszközét az eredményesebb működés érdekében.

Ügyfelünk egy ezer fő feletti, kiskereskedelemmel foglalkozó magyarországi nagyvállalat, aki részére több éve különböző megoldásokat dolgozunk ki HR-t érintő témákban. A Megrendelő eredeti igénye a vezetői kör motivációjának és elkötelezettségének felmérése, a közép- és felsővezetői kör vezetői potenciáljának feltérképezése volt. További célja, hogy a felmért kompetenciák alapján a szervezetfejlesztés és utánpótlás-tervezés további feladatait határozzák meg.

Az első CX-Ray szociometriai felmérés keretében a szűkebb vezetői kör együttműködése és kapcsolati hálója rajzolódott ki. Tanácsadóink alapos elemzését követően sor került a vezérigazgatói visszajelzésre, a vele való több alkalmas közös gondolkodásra, majd a középvezetői interaktív visszacsatolásra.

„A kitöltés után ezt mondták: milyen szimpla kérdések. Most le vannak döbbenve, mi jött ki belőle.”

„Nagyon sok kulcsmomentum leírásra került. (…) A szociometria nagyon jó tükör. (…)”

Ezt követte egy-egy egyéni interjú kiválasztott kulcsmunkatársakkal, kettős céllal: egyrészt a szociometriai eredmények jobb megértése és az eredményességet fokozó változtatási ötletek feltárása, másrészt a kulcsemberek elismerése, személyes motivációjuk és karrierterveik megismerése.  A tanácsadói diagnózis kapcsán az alábbi visszajelzések érkeztek be hozzánk:

 „Egy-két megállapítás döbbenetesen célba talált.”

 „Meglepően jó következtetések (…). Egyszerűen hihetetlen. Jó az irány, amit Ti felvázoltatok.”

A korábbi lépés nagy hozzáadott értékét elismerve, a felsővezetés a tágabb szervezet erőforrásainak feltérképezésére egy második CX-Ray szociometriai felmérést rendelt meg kibővített célcsoportra. Eredményei a vállalat számára alapot adtak a szervezetfejlesztéshez kapcsolódó további, már specifikusabb tanácsadói javaslatokhoz.

A szociometria alapján kiemelt szerepekben lévő kollégák kompetenciáinak alapos felmérésére is sor került. A résztvevők nagy elkötelezettséggel vettek részt az intenzív Fejlesztő Központ napon, a Development Center programon, és érdeklődéssel várták az egyéni tanácsadói visszajelzéseket.

„Láthatóan nagyon értetek hozzá. Durva, hogy ennyire összeáll egy ilyen komplex kép! Hallgatóztatok? J Megdöbbentő.”

A szociometria alapján kiemelt szerepekben lévő kollégák további fejlesztése megkezdődött egy háromnapos üzleti szimulációs képzés keretében.

„Mondtam az igazgatómnak és a vezérigazgatónak, hogy mást is iskolázzanak be. A tréner egy álom, olyan tudás sétált ott a szobában… Hú, de jó volt – örülök! A céges szintű gondolkodást erősítette.”

 A fenti példából is jól látható, hogy a szociometria nemcsak abban tud segíteni, hogy beazonosítsuk a kulcsembereinket, hanem a fejlesztést is célzottabbá és költséghatékonyabbá teszi. Konkrét és azonnal használható információt nyújt a vállalati működés még eredményesebbé tételéhez. Sokszínű megoldási lehetőséget kínál.

Palotai Krisztina  - szenior tanácsadó

További információ: http://sandt.hu/kapcsolat/

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr7814171317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}