Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Fejvadászat a Linkedin korában

2019. június 13. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

artificial-intelligence-automation-bookcase-1329068.jpg

Hosszú időn keresztül a fejvadászok egyik legnagyobb versenyelőnyét az évek során felépített adatbázis, piaci ismeret, kapcsolatrendszer jelentették. 1992-ben, amikor a Simonyi és Tóth Személyzeti Tanácsadó irodát alapítottuk a nyomtatott sajtó és telefon állt rendelkezésre, hogy a jelölteket megtaláljuk.

A szociális média által ma már szinte minden információ, az adatbázisok, mint például a Linkedin, mindenki számára elérhetők. Könnyebbnek tűnik a keresés a szűrési paraméterek beállításával (végzettség, nyelvtudás, nyitottság az új lehetőségekre). Hálásak vagyunk a technológiáért, hogy korszerűsítette a keresési folyamatot, de vannak olyan kérdések, amelyek a technológia és az algoritmusok alkalmazásával nem válthatók ki. A kiválasztási folyamat legfontosabb része a a jelöltek megfelelésének vizsgálata, elemzése, amely a személyes interjú nélkül elképzelhetetlen.

 

Mik azok, amiket nekünk kell feltérképeznünk?

  • Szakmai erősségek és fókuszpontok – Az önéletrajzban felsorolt szakmai tapasztalat mélységét, a valós személyes hozzáadott értéket, a csapatmunkában betöltött szerepet a konkrét szituációk bemutatása során tudjuk értékelni.
  • Személyiség és kompetenciák– A beszélgetés során nemcsak az elmondottakból, hanem a beszélgetés minőségéből, a mondatszerkesztésből, a testbeszéd jeleiből ismerjük meg a szakmai megfelelés mellett a kompetenciákat, személyiségjegyeket. Mivel ezek a készségek ugyanolyan fontossá váltak a jelölt megfelelésének vizsgálatában, ezért így nem lehet kiváltani az elvárt kompetenciákra való fókuszált személyes interjút.
  • Stratégiai gondolkodás – Csak a jelölt saját szerepének, felelősségének megismerésével és a múltbeli teljesítményéről szóló beszélgetésből tudjuk megérteni, hogy az illető mennyire tudja kezelni a komplex feladatokat, érti meg az átfogó stratégiát az egyes feladatok során. Olyan jelöltet kell találnunk, aki képes hatni az üzlet sikerességére.
  • Motiváció és lelkesedés – A fejvadász képes felismerni, ha egy kevésbé tapasztalt, vagy az ideális jelölt körvonalazott profiljától kissé eltérő, de az új lehetőségekre nyitott személy többet adhat a motivációs energiájával, nagyobb hozzáadott értéket jelenthet a vállalat számára.
  • Kulturális illeszkedés – A cég értékeivel való illeszkedése nélkül nem lesz a jelöltből elkötelezett munkavállaló, ezt a személyes interjú során tudjuk biztonsággal felmérni.

 

Kinek az érdekét képviseli a fejvadász? A megbízónak vagy a jelöltnek?

A fejvadász feladata a megbízó számára megtalálni a követelményprofilnak, a munkakör céljának leginkább megfelelő jelöltet. Ezért nemcsak az álláskeresők között válogat, hanem beazonosítja és felkelti olyan munkavállalók érdeklődését is a cég és pozíció iránt, akik éppen nem terveznek váltani. A tapasztalt fejvadász viszont ismeri a munkavállalók elvárását, céljait is, így a megfelelő ajánalttal tudja megkeresni. Felelősséggel tartozik, mindkét fél felé.

 

Bizalmas keresésre van még szükség?

Vannak olyan helyzetek, amikor a megbízó nem szeretné, ha nyilvánosságra kerülne, hogy egy bizonyos pozícióra szeretnének jelöltet. Fejvadász bevonásával csak a valóban érintett szakemberekhez jut el az információ,. Tapasztalat szükséges ahhoz, hogy a jelölt érdeklődését felkeltsük minimális információ megosztásával.

 

Mit tartalmaz a fejvadász díjazása?

A fejvadász a keresés kezdetén feltérképezi az adott szektort az adott pozícióra, és nemcsak a Linkedin-en új lehetőségre nyitott, vagy adatbázisban elérhető jelöltek közül válogat. A fejvadász tapasztalatára alapozva, a kapcsolatrendszerét használva, és a piaci információk alapján állítja fel a megbízó számára bemutatandó jelöltek listáját, a megbízó által megadott elvárások és a fent említett készségek, gondolkodás, motiváció és kulturális illeszkedés figyelembevételével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr1514892034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}