Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Home office és a keretek fontossága

2020. március 30. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

Számos cégnél már évek óta a normál működés része, mások normál körülmények között csak ritkán alkalmazzák, most azonban tömegek számára lett egyik napról a másikra realitás az otthonról végzett távmunka. Nagyon más kihívások adódnak a különféle élethelyzetekben lévők számára ebben a szituációban – mégis van egy egyszerű szabály, ami mindenki számára segítheti a hatékonyság hosszú távú fenntartását.

Ez pedig a különböző keretek tudatos és következetes alkalmazása.

1c2ed39c-b30f-4c0e-b1cd-32600b0178db.jpg

1. Térbeli keretek

Akár egyedül ül valaki egy csendes garzonlakásban, akár gyerekzsivajtól hangos otthonában próbálja munkaképes állapotba hozni magát, mindenképpen jó ötlet fixen kijelölni a munka szokásos helyét. Lehet ez íróasztal, olvasófotel, konyhaasztal vagy egy félreeső sarok a nappaliban: próbálj minél következetesebben ezen a kijelölt helyen dolgozni. Szerencsés persze, akinek lehetősége van az elzárkózásra, valóban nyugodt körülmények biztosítására, de a jól kipárnázott fejhallgatók korában az sem tragédia, ha van egy kis háttérzaj. A minden nap azonos helyszínen végzett munka segít a feladatokra való koncentrálásban, fókuszálásban, és az esetleg jelenlévő családtagok számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy éppen dolgozol, most nem, vagy csak kevésbé vagy hozzáférhető, mint máskor. Még a gyerekek is könnyebben megszokják az ilyen rendszert, mint ha hol itt, hol ott pillantják meg szüleiket munkába merülve.

2. Idő-keretek

Különböző okokból nagy lehet a csábítás, hogy a munkára fordított idő keretei fellazuljanak, és a különleges körülmények részben indokolhatnak is egy nagyobb mértékű rugalmasságot ebben a tekintetben. Mégis: jó döntés lehet az idő-kereteket is viszonylag pontosan kijelölni. Ugyanúgy, ahogy a munkahelyen töltött időszak, vagy legalábbis annak legjelentősebb része a nettó munkára van delegálva, legyen ez így az otthoni munkával is! A privát telefonok, folyamatosan háttérben futó híroldalak és csevegő alkalmazások persze kellemes változatosságot jelenthetnek munka közben, de állandó jelenlétük gyászos hatással van a hatékony munkavégzésre, ami a munkaidő kereteinek teljes fellazulásához vezethet. Hiszen az elvégzendő munka mennyisége valószínűleg nem lesz nagyságrendekkel kisebb (ha mégis, az teljesen más kérdéseket és problémákat vet fel), és ha a nem teljesen munkára fordított idő miatt elmaradnak feladatok, akkor azokat nyilvánvalóan az úgymond privát idődben kell majd befejezned. Ha viszont koncentráltan működsz a kijelölt munkaidődben, akkor nyugodtan tudod az előre elhatározott pillanatban lehúzni a rolót.

3. Munka-magánélet keretek

Mind a térbeli, mind az idő-keretekkel kapcsolatos tudatosság végső soron abban segít, hogy a home office jelentette működésmódok ellenére ne keveredjenek össze kellemetlenül és feszültséget okozóan a munka és magánélet elemei. Ahogy egy munkahelyen töltött nap végén, úgy otthonról végzett munka esetében is szükséged lesz rá, hogy kikapcsolj a munkahelyi feladatokból és a magánügyeiddel foglalkozz: két- és négylábú családtagokkal, barátokkal, rokonokkal, sporttal és hobbival, házimunkával és bevásárlással, kultúrával és megtermékenyítő semmittevéssel.

3+1 Mozogj!

Eddig valószínűleg minden nap el kellett menned otthonról, vagyis napjaidban benne volt legalább némi kényszerű mozgás. A munkahelyeden is felálltál, s valamennyit mozogtál. Jó esetben emellett rendszeresen sportoltál is. Fontos, hogy otthonról végzett munka esetében is időt adj magadnak a mozgásra. Sétálj, használd ki az interneten lévő segédanyagokat, az újságok javaslatait! Rendszeres mozgással megőrizheted a formádat a home office-ban is, emellett csökkentheted a stresszt, és akár olyan új szokásokat is kialakíthatsz (mindennapos esti séta, reggeli gyors torna), melyeket hosszú távon beépíthetsz az életedbe.

Távmunka esetén sokszor rád van bízva, hol húzod meg a határokat, milyenné formálod a kereteket, ami így személyre szabottabb lehet, mint máskor.

Légy aktív és tudatos ezek kialakításában, hogy hatékony és elégedett maradj!

Tarnai Márta

pszichológus tanácsadó 

marta.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr2815573216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}