Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Home office vagy iroda? Valóban jó otthonról dolgozni?

2020. április 02. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

Kazup Annamária vagyok, Researcherként dolgozom irodánkban. Munkámban, mint sokakéban, nagyon fontos a személyes kapcsolattartás, a személyes munkakapcsolat. Feladataim nagy része a vezetői és szakértői keresések folyamatában a megfelelő jelöltek felkutatása, velük való kapcsolatfelvétel, váltási szándékuk, motivációik felmérése rövid telefonos interjúkban, illetve szakmai tapasztalataik, a szóban forgó pozícióhoz való szakmai illeszkedésük első körös feltérképezése. Az alábbiakban megosztom tapasztalataimat a kialakult helyzetről most online formában.
annamari_kep_vegleges.jpg

Sokunk számára új helyzetet teremtett a munkavégzés otthoni formája, a személyes kapcsolattartás hiánya. A cégek különbözőképpen reagálnak a most kialakult vírushelyzetre, de egyvalamiben megegyeznek, ahol a munkafolyamatok azt lehetővé teszik, ott már hetekkel korábban home office-ra tértek át.

A szociális távolságtartás egyelőre az egyetlen olyan eszköz, amivel a vírushelyzet okozta súlyos következmények megelőzhetők vagy csökkenthetők. Komoly kihívás elé állít ez a helyzet mindenkit. Az eddig természetesnek vett munkahelyi kapcsolatok, találkozások a kollégákkal, ügyfelekkel most egy időre eltűntek az életünkből, helyette online felületek segítségével tartjuk a kapcsolatot.

A társas kapcsolatok emberi természetünkből adódóan fontosak számunkra, az egész életünket különböző közösségekhez tartozva éljük. A szociális távolságtartás sokak számára nehéz. A társas elszigeteltségnek számos negatív hatása van a mentális és fizikai egészségünkre. Több kutatás foglalkozik a szociális kapcsolattartás stresszre gyakorolt hatásával. Sokszor a stresszreakciók már azzal enyhíthetők, hogy tudjuk, számíthatunk valakire. Az embereket a kialakult helyzet különböző lelkiállapotban érte, nem vagyunk mentálisan egyformán felkészülve. A szociális távolságtartás okozta negatív hatások enyhíthetők némileg az online eszközök segítségével, melyek lehetőséget adnak a kapcsolattartásra.

A munkavégzés otthoni formájához is különbözőképpen viszonyulunk, vannak, akik kifejezetten kedvelik ezt a típusú munkavégzést, vannak, akik viszont igénylik a személyes munkakapcsolatokat. Én az utóbbi csoporthoz tartozom.

Az otthoni munkavégzés új online megoldásokat is hoz az életünkbe, sokan azok közül is kénytelenek használni ezeket az online alkalmazásokat, akik eddig úgy gondolták, hogy ezekre nekik nincs szükségük. Új dolgokat tapasztalhatunk meg általuk, egyúttal azt is megtanulhatjuk, hogy nyitottabbak legyünk új megoldásokra és jobban megismerjük azokat. A most szerzett új online ismereteinket később mind a munkában mind a magánéletünkben hasznosíthatjuk.

Két hete már én és kollégáim is otthonról dolgozunk. Az online alkalmazásoknak köszönhetően továbbra is ki tudjuk szolgálni ügyfeleink igényeit. A korábbi munka megbeszéléseinket is ezeken az online felületeken tartjuk, az egymás közti kapcsolattartás, információ csere is folyamatos ezek segítségével. A személyes emberi kapcsolatokat azonban nem helyettesítik, de a kialakult helyzetben hozzásegítenek minket ahhoz, hogy munkánkat továbbra is végezhessük.

A vírushelyzet elmúltával lesznek, akik a későbbiekben is a home office mellett döntenek majd, hiszen rugalmasabb munkavégzést tesz lehetővé bizonyos helyzetekben és egyes munkafolyamatoknál teljesen jól alkalmazható, de a személyes munkakapcsolatokat, az ügyfelekkel való személyes kapcsolattartást nem tudják felváltani. A cégek életébe változásokat hozhat e téren a jelenlegi helyzet, a folyamataik átgondolásával a digitalizáció irányába való elmozdulással.. A jelenlegi vírushelyzet felgyorsított egy olyan folyamatot, ami már szinte a küszöbön állt, ez pedig az egyre inkább az online megoldások, a digitalizáció irányába való fordulás.

Fontos türelemmel viszonyulnunk a mostani helyzethez és megtalálni benne azokat a dolgokat, amikből tanulhatunk, amelyeket a javukra fordíthatunk, és felkészültebben állhatunk a jövőbeli kihívások elé.

Mi az, amiben fejlődtünk?

  • alkalmazkodóképesség
  • nyitottság az új dolgok felé
  • egymás iránti türelem és megértés
  • a csapat iránti elkötelezettség
  • a személyes kapcsolatok értékelése

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr415584828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}