Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Mennyire befolyásolja a digitalizáció sikerességét a szervezeti kultúra?

2020. május 04. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

A digitális transzformáció változások sorát hozza el egy cég életébe, a vállalati rendszerek átszervezéséhez pedig nélkülözhetetlen az új, ehhez igazodó szervezeti kultúra kialakítása. A szervezeten belül bekövetkező változások sikeres kezeléséhez a gondolkodás, szemlélet és hozzáállás megváltozása is szükséges. Egy ilyen szervezeti kultúraváltás esetében kiemelten fontos az alkalmazottak bevonása, a szervezeti célok egyértelművé tétele.

jon-tyson-lxsdigp9yie-unsplash_1.jpg

A vezetés és a tulajdonosok először a technikai és technológiai fejlesztések tárgyi feltételeit határozzák meg, így most is látható, hogy a cégeknél megteremtik mind az anyagi, mind a tárgyi feltételeit a digitalizációs projekteknek.  Ezek a projektek mégis sokszor elakadnak, késnek, nem az elvártak szerint alakulnak, vagy nem a várt eredményeket hozzák.

Mi vajon ennek az oka? Milyen szerepe van a szervezeti kultúrának egy vállalat alkalmazkodásában?

A munkavállalók nem csak alkalmazkodnak a szervezeti kultúrához, hanem ők maguk alkotják azt, ezért egy ilyen jelentőségű és mélységű változásnál fontos, hogy az emberi erőforrás is rendelkezésre álljon, vagy a meglévőt kell úgy fejleszteni, hogy ők ezt a változást tudják képviselni, támogatni és megvalósítani A szervezeti kultúrát hasonlíthatjuk egy ember személyiségéhez: az maga a szervezet egyedi arculata, értékeinek összessége.

A szervezeti kultúra nagyban hat a vállalat problémamegoldási és alkalmazkodási képességére.  A cégeknek pedig egyre inkább hozzá kell szokniuk, hogy gyorsan változik az őket körülvevő üzleti világ, fontos, hogy gyorsan és sikeresen tudjanak reagálni a kihívásokra és alkalmazkodni tudjanak a nem várt és nem kívánt eseményekhez is, megtalálva azt, amiből tanulhatnak, tapasztalatot szerezhetnek, és azt a javukra fordíthatják.

Ez felerősíti a szervezetben lévő vezetők és munkatársak alkalmazkodóképességének, az új iránti nyitottságának, a problémamegoldó képességének és a reakcióképesség gyorsaságának, valamint a tanulási képességnek jelentőségét!

Emellett fontos kiemelni azt is, hogy a közös értékek, közös irány hiánya egy vállalatnál a fejlődés gátja lehet, hiszen a szervezeti kultúra jelenti a szervezet számára a közös haladás iránytűjét, melynek hiányában a pozitív irányú változás esélye jóval kisebb.

Kazup Annamária 

Researcher

k_a_3_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr8215660486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}