Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Új pozícióban – és most hogyan kezdjem el?

2020. október 29. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

judit.jpeg

Simonyi Judit ügyvezető gondolatai

Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy egy vezetőnek tudatosan kell működnie. Az elmúlt időszakban több olyan történetet hallottam, hogy a kiválasztott felsővezető próbaidő alatt, vagy röviddel utána felmondott. Ilyenkor mindig felmerül bennem, hogy vajon mennyire volt alapos a bemutatkozás, egymás megismerése. 

 Számos cikk született arról, hogy milyen bakikat ne kövess el egy bemutatkozó interjún. Arról is változatos jó tanácsokat olvashatsz, hogyan kell jó válaszokat adni a felmerülő kérdésekre.

Én itt még egy fontos szempontra szeretnék rámutatni: a bemutatkozó interjú két fél találkozása, mondhatnánk: vakrandi! Rendkívül fontos az első benyomás, és ebben nem jó kizárólag a véletlenre és érzelmekre bízni magadat. Neked, a jelöltnek tudatosan be kell mutatnod magad, a tapasztalatod, a tudásod, a motivációd, vagyis meg kell győznöd a vállalat képviselőjét, hogy te vagy a „NAGY Ő”. A másik oldalon ülve neked mint leendő munkaadónak szintén be kell mutatnod magad (a szervezetet, a munkakört), ismertetned kell az elvárásokat és a célodat a munkakör betöltőjével, vagyis ilyenkor pedig a jelöltet kell arról meggyőznöd, hogy te vagy a nagy Ő számára.

1029aj.jpg

A leendő munkaadó leendő vezetőjének a felelőssége kettős: önmagával szemben és az esetleges munkaadóval szemben is:

  • korrekt információt adni a tapasztalatról, tudásról, hogy ne okozzon csalódást

                    és

  • megszerezni minden szükséges információt a leendő munkaadóról annak érdekében, hogy felelősségteljesen tudjon dönteni.

Azok a vezetők, akik a próbaidő alatt felállnak, vajon mikor és miért hoztak rossz döntést? Akkor vagy most, mikor rövid idő után elhagyják a szervezetet?

Kinek a kudarca ez?

  • A vezetőé, aki rövid időn belül feladta?
  • A kiválasztóé (vezérigazgató, regionális vezető stb), aki a döntést hozta a vállalat oldaláról?
  • A HR vezetőé, aki nem nyújtott támogatást a beilleszkedésben?

 

Ki fizeti a révészt?

  • a vállalat összes dolgozója
  • de leginkább a magyar vezetői társadalom, akikről könnyen általánosítanak, hogy nem terhelhető, megijed a problémáktól, nincs megoldási javaslata

Mi a megoldás?

Tudj meg minden olyan részletet a leendő munkakörödről, feladatokról, elvárásokról, hogy minimális legyen a meglepetés a belépés után, és tudd, hogy mivel kell megküzdened!

Hiszen emlékszel:

„ Ember küzdj és bízva bízzál!”

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr8616263142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}