Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

A nemzetközi együttműködések 6 vastörvénye

2021. július 15. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független HR és személyzeti tanácsadó cégek nemzetközi hálózata, melyben mindig is fontos szerepet játszottak a határokon átívelő együttműködések. A partnerirodák a hálózat részeként éppen úgy működnek, mintha egy nemzetközi nagyvállalat helyi irodái lennének. Rendszeresen segítik egymást, dolgoznak közös projekteken a multinacionális ügyfelek különböző országban található leányvállalatai számára. Bár a helyi irodák tulajdonosi háttere változó, az AIMS tagok egységes, összehangolt módszertant alkalmaznak. Ugyanakkor az adott országban működő irodák hatékonyabban és magasabb színvonalon képesek kiszolgálni az ügyféligényeket, hiszen ismerik a lokális üzleti és munkapiaci sajátosságokat. Az nemzetközi hálózat már közel harminc éve ad olyan többlet értéket, amelyet az AIMS hálózat tagjai évről évre kínálnak több száz ügyfelük számára.

Az elmúlt években jellemző trend volt, hogy a partner irodák egyre több alkalommal működtek együtt határokon átívelő közös projektekben. Bár a COVID-helyzet változó képet mutat Európa országaiban, az már biztosan kijelenthető, hogy a járvány még tovább erősítette a nemzetközi HR együttműködések igényét. 

pexels-fauxels-3184418.jpg

Ez a trend volt az oka annak, hogy idén kiemelt téma volt az AIMS éves konferenciáján a CBB (crossborder business), mellyel kapcsolatban a régió tanácsadói workshop keretében osztották meg tapasztalataikat és keresték közösen a CBB együttműködések sikerkritériumait. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a nemzetközi együttműködések sikertényezői közül az alábbi 6 tétel alapvetően fontos.

1. Bizalomépítés és a csapat egység: USP és kulcsérték a Megbízó számára

  • Az ügyfelek számára fontos többlet értéket jelenthet az együttműködő partnerek közös bemutatkozása révén a hálózati háttér bemutatása, éppen ezért erre minden esetben érdemes nagy hangsúlyt fektetni, lehetőség szerint személyes találkozó keretében. Az ilyen bemutatkozás a bizalom-építés mellett arra is módot ad, hogy a Megbízó a csapatok és folyamatok egységéről is meggyőződjön.

2. Minden csapat csinálja azt, amihez a legjobban ért

  • A hatékony és pontos munkamegosztás alapvető feltétele munka sikerének. Ebben a munkában kulcstényező lehet a win-win alapú munkamegosztás, vagyis annak felismerése, hogy egy adott feladatot mely csapat lehet képes a legmagasabb színvonalon elvégezni.

3. Alkalmazkodás, alkalmazkodás, alkalmazkodás

  • A darwini elmélet szerint nem a legerősebb, hanem a leginkább alkalmazkodásra képes egyed lesz az evolúció győztese. Noha az üzlet nem élet-halál kérdése, de a rugalmasan alkalmazható folyamatok és rendszerek kialakítására érdemes figyelmet fordítani, hiszen a mai gyorsan változó világban lényegében bármikor történhet olyan esemény, amely az előzetes munkaterv felülírására kényszeríti a résztvevőket.

4. Átláthatóság és tiszta kommunikáció

  • Folyamatok és kommunikáció tekintetében a teljes átláthatóság biztosítása kulcstényező úgy a partner cégek között, mint a Megbízó felé. Ennek része a heti szintű, rendszeres egyeztetések bevezetése, a pontos meeting memok megosztása, a feladatok és határidők tisztázása, elfogadtatása és betartása.

5. Építsünk a közösségi tudásra

  • Minden piac, minden ország és minden tagvállalat rendelkezik értékes és tanulságos sajátosságokkal. A közös munka sikeréhez nagyban hozzájárulhat, ha a legjobb gyakorlatokat, legérdekesebb szakmai tapasztalatokat – akár informális, akár formális keretek között – megosztjuk egymással.

6. Az országok közti kulturális különbségek érzékeny kezelése

  • Nincs annál kellemetlenebb, mint mikor Budapest helyett Bukarestet írunk, vagy ha a vezetéknév helyett rendszeresen a családnevén szólítunk valakit. Ezek persze a bagatell hibák, de ennél sokkal súlyosabb üzleti és reputációs károkat okozhat, ha nem vagyunk tisztában a partnerünk legalapvetőbb kulturális és történelmi, politikai hátterével.

A fenti 6 szabály mellett persze számos egyéb fontos sajátossággal is bírnak a nemzetközi együttműködésekben zajló projektek, de ahogyan a sportban mondják, ha már az alapok is hiányoznak, nehéz nyerni…

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr1716628234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}