Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Hogyan öltözzünk fel?

A hőség minden alól felment?

2021. július 30. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzenek fel a megbízóval való interjú vagy éppen „értékelő központ” alkalmával.

A válasz természetesen nagyon különböző lehet és sok mindentől függ, de ebben a cikkben igyekszünk jól használható gyakorlati tanácsokkal ellátni mindenkit.

Az első benyomás meghatározó éppen ezért érdemes ebben tudatosnak lenni, hiszen az öltözködésünket viszonylag könnyen tudjuk befolyásolni. Az öltözködés is kommunikáció, amivel jelezni tudjuk például azt, hogy egy adott szituációban érvényes normákat ismerjük, illetve elfogadjuk-e. Ha az öltözködésünk nem felel meg az adott cég elvárásinak, kultúrájának, akkor ez hátrányt is jelenthet, hiszen a másik fél arra a következtetésre is juthat, hogy vagy nem tudjuk, mi lenne az elvárás, vagy tudjuk, de valamiért figyelmen kívül hagyjuk.

Persze szokás mondani, hogy Steve Jobs is mindig farmerben, garbóban és tornacipőben állt ki a közönség elé. Ez igaz, de ő akkor már a „Steve Jobs” volt. A karrierje elején bizony még Ő is öltönyben ment tárgyalni a befektetőkhöz…

pexels-photo-3839227.jpeg

Segíthet a megfelelő outfit kiválasztásában egy kis nyomozó munka, azaz ha feltérképezzük, hogy milyen jellegű céghez megyünk. Nagyon más egy amerikai bank, egy német termelő cég vagy éppen egy magyar startup szervezeti kultúrája. Árulkodó lehet az öltözködési szabályok kapcsán a vállalati weblap, a marketing anyagok vagy éppen egy konferencián készült képek.  Ez segíthet képet kapni arról, hogy mi lehet az elvárás, a norma öltözködés tekintetében.

Érdekes, hogy a szakmailag jól teljesítő jelölt öltözködését kevésbé ítélik meg kritikusan, míg ha valaki a szakmailag kevésbé felel meg az elvárásoknak, az öltözködését is kritikusabban nézik, ha az a vállalati kultúrától eltérő.

A European Journal of Work and Organizational Psychology egy friss számában közölt vizsgálati eredményei alapján szakmailag erős jelöltek esetében nem rontja számottevően a megítélést, ha nem a helyzetnek, elvárásoknak megfelelő öltözetben jelennek meg. Azonban a szakmai elvárásoknak kevésbé megfelelő jelölteknél kimutatható különbséget okoz, hogy normakövető vagy a normának nem megfelelő az öltözködésük.

Vagyis, ha úgy ítéljük meg, hogy a szakmai hátterünk messzemenően kielégítheti az elvárásokat, akkor nyugodtan lehetünk kicsit „bevállalósabbak” az öltözködés tekintetében. Lehetünk lazábbak, egyénibbek, megmutathatjuk jobban a személyes stílusunkat.

Ha azonban vannak eltérések a pozíció kapcsán megfogalmazott szakmai elvárások és saját tapasztalatunk közt, akkor érdemes lehet biztosra menni, és inkább egy konformabb, a kitapintható normáknak jobban megfelelő öltözéket választani, mert ez a tapasztalatok szerint jobb összesített megítélést válthat majd ki és segíthet minket még akkor is, ha szakmailag van nálunk „erősebb” jelölt.

Persze nem arról van szó, hogy egy jól kiválasztott zakó vagy szoknya képes lehet minden tekintetben áthidalni a szakmai hiányosságokat, de a normának megfelelő öltözet segítségével legalább egy kis plusz pozitív elemet tudunk hozzárakni az összbenyomáshoz.

És még egy: az öltözeted legyen összhangban a személyiségeddel!

Egy állásinterjún nem az utolsó párizsi divat szerint kell felöltöznöd!

A ruhád is üzenje, hogy az alkalom neked is fontos!

 

IGÉNYESSÉG- HARMÓNIA – KISUGÁRZÁS

EZ VAGYOK ÉN!

pexels-photo-7319134.jpeg

 

Tarnai Márta

pszichológus tanácsadó

marta.jpg

 

 

 

 

 

 

[1] Janneke K. Oostrom , Richard Ronay & Gerben A. van Kleef (2021) The signalling effects of nonconforming dress style in personnel selection contexts: do applicants’ qualifications matter?, European Journal of Work and Organizational Psychology, 30:1, 70-82.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr5616643104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}