Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Támogassuk a meggyőző állásinterjús szereplést öltözködésünkkel is!

Interjú Kottlár Edit szín- és stílustanácsadóval

2021. augusztus 19. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

edit.jpg

Tapasztalt stílus- és színtanácsadóként mi a legfontosabb üzeneted az állásinterjúra készülők számára?

Az állásinterjú egy különleges alkalom, aminek megvannak a szabályai, és érdemes betartani. Fontos, hogy felkészüljünk, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni az első benyomás fontosságát. Már belépéskor kialakítunk egy képet önmagunkról a cég felé, ezért törekedjünk a visszafogott, de ugyanakkor elegáns megjelenésre.Törekedjünk a harmonikus megjelenésre. Ha tudjuk, hogy milyen színek és fazonok állnak a legjobban, az már fél siker. Ezt egy stílustanácsadó segítségével könnyen kideríthetjük, így még az egyéniségünket is becsempészhetjük a legszigorúbb üzleti öltözékbe is.

no.jpg

Érdemes öltözékünket a megpályázott munkahely cégkultúrájához is igazítani. Ebben segítésünkre lehet a fejvadász, vagy a cég weboldala is árulkodó lehet az elvárt viseletről. Mindenkit arra bíztatok, hogy bátran kérdezze meg akár a HR-est is a megfelelő öltözékről.

Vegyük figyelembe a megpályázandó pozíciót és a beosztást. Nem mindegy ugyanis, hogy egy senior manager munkakörbe jelentkezünk vagy éppen grafikusnak egy kreatív céghez.

Legyünk ápoltak! Legyen rendezett a hajunk, jó állapotú és tiszta a ruhánk. Ennek ellenkezője nem tesz túl jó benyomást a cég felé.

Egy álláskeresési folyamat során valószínűleg több interjún, találkozón is részt kell vennie a jelöltnek. Milyen alapdarabokra érdemes – ha érdemes – e célból beruházni?

Mindenekelőtt fontosnak tartom, hogy érezzük jól magunkat az öltözékünkben. Ha kényelmetlen a ruhánk, az ingünk, a nadrágunk, a cipőnk, akkor elvonja a figyelmünket. Javaslom, hogy az interjú előtt pár nappal válasszuk ki, és próbáljuk fel a teljes szettünket. Ha kényelmes, harmonikus és igényes, akkor mi is magabiztosabbak leszünk. Egy jól összeállított szettben magabiztosabban kommunikálunk, magabiztos lesz a testtartásunk, és a gesztikulációnk is.

ffi.jpg

A formális üzleti viseletben 4 alapszínről beszélhetünk: a fekete, kék, szürke és a barna. Utóbbi kettőnek világosabb, neutrális árnyalatai is megfelelőek. Férfiak esetében az öltöny, a nők esetében a kosztüm elvárt. A kosztüm lehet szoknyás vagy nadrágos is. Ing vagy blúz esetén a legbiztosabb választás a fehér különböző árnyalatai, a hófehér, tört fehér, krém fehér esetleg bézs, amit a nők testszínű fehérneművel viseljenek. A szoknya kicsivel érjen térd fölé vagy térd alá kortól függően. A zárt magassarkúhoz testszínű harisnyát vegyünk minden esetben.

Amivel viszont minden esetben biztosra mehetünk egy állásinterjún, mind a nők és férfiak esetében, az a jól szabott sötétkék (navy blue azaz tengerészkék) kosztüm és öltöny. Nők fehér blúzt vagy fehér inget, míg a férfiak fehér hosszú ujjú inget válasszanak hozzá. Nők esetében a sötétkék egyrészes ruha is tökéletes választás, amihez sötétkék blézert is viselhetünk. Sötétkék cipővel és táskával, de barna kiegészítőkkel is visszafogott és elegáns lesz a megjelenésünk.

A kevésbé formális megjelenés esetén nem feltétlen szükséges öltönyt és kosztümöt viselni. A sötétebb szoknyához felvehetünk egy színesebb blézert, vagy férfiak esetében a sötét nadrághoz egy színesebb zakót. Válasszunk finom, egymással harmonizáló színeket. A rövid vagy hosszú ujjú blúz is lehet mintás, de olyat viseljünk, hogy a minta ne terelje el rólunk a figyelmet. Ha elegánsabb pamut pólót választunk a blézer alá, akkor inkább az egyszínű ajánlott. Ha pedig farmert választunk, mert a cégkultúra azt igényli, akkor a sötétkék farmer lesz a tökéletes választás. Férfiaknak zakóval, nőknek blézerrel is működik.

A ruhákon kívül a megjelenés mely elemeire érdemes még fokozottan figyelni az interjúk során? Milyen kiegészítőket érdemes például választani egy interjúra?

Az ördög a részletekben rejlik. Egy jól megválasztott ékszer, cipő, táska, öv mind-mind arra utal, hogy figyelünk a részletekre, mellyel azt is sugározzuk, hogy a munkánkban is precízek, és megbízhatóak vagyunk.

Nőknek a finomabb, visszafogottabb ékszereket érdemes viselni. Ne feledjük, hogy „a kevesebb néha több”.

Egy szép karóra is hozzátehet a stílusos és elegáns megjelenésünkhöz, amennyibe hozzánk passzoló, és kifinomult.  (Természetesen valakihez az passzol, ha nem hord karórát.) Érdemes figyelni arra, hogy ha vékonyabb a csuklón, akkor egy túl vaskos, túl díszes karóra inkább kínosan fog állni. 

Arcunk, frizuránk ápolásához használjunk kevésbé erős illatú kozmetikumokat. A parfüm használata bizonyos esetekben magabiztosabbá tehet, de válasszunk finom, és nem tolakodó illatot. Ha ezt nem tudjuk megítélni, inkább hagyjuk ki.

Öltözködés szempontjából van különbség a személyes és online találkozók közt?  

Igazából nincs. Akár személyes, akár online interjúról van szó, a legfontosabb, hogy jó benyomást keltsünk a munkáltatóban. Öltözzünk ennek megfelelően.

no_online.jpg

Szerinted kell  nadrágot/szoknyát viselni egy online találkozón, vagy megfelel a pizsamaalsó?

Tévedés azt hinni, hogy az online találkozóra nem szükséges kiöltözni, hiszen úgyis alig látszik valami, deréktól lefelé pedig semmi. Nagyon is számít a professzionális megjelenés, hiszen mi is sokkal magabiztosabbak leszünk, illetve megtiszteljük az interjúztatót is, ha szépen felöltözünk. A másik pedig, hogy soha nem tudhatjuk, mikor kell hirtelen felállnunk.

Annyi különbség van, hogy online találkozónál elsősorban a fej van középpontban, így még fontosabb az ápolt arc, és haj a kamera előtt. A lényeg, hogy számunkra is kellemes látvány legyen a tükörképünk a kamerában. Amit érdemes figyelembe venni még, hogy milyen háttér előtt ülünk. Ne legyen túl zsúfolt, hogy a fókuszban mi lehessünk. 

Van olyan ruhadarab, szín, minta, szabás, amit érdemes elkerülni egy online meeting esetén?

A kiegészítők esetében törekedjünk a minimál darabokra. Egy nyakkendő a férfiak esetében, vagy egy sál a nyakban a nőknek egy kis színt vihet a megjelenésünkbe. Természetesen online találkozó esetében is vegyük figyelembe a megpályázott munkakört, és a cégnél lehetséges öltözéket. Ebben ismét segítségünkre lehet a fejvadász.

Mi az, amit semmiképpen ne vegyünk fel egy interjúra?

Kerüljük a szélsőségeket! Ebben az esetben is érdemes a „kevesebb több” elvet követnünk, ami mindig beválik.

Nők esetében nem ajánlott a túl erős smink, az élénk színű körmök, a kivágott és ujjatlan felsők, a szűk ruha, a nagyon rövid szoknya, a nagyon magas sarkú cipő. Nem ajánlott továbbá a színes, túl mintás öltözék. A piros, pink, narancssárga, lila pedig egyáltalán nem interjúra illő szín. Nem javasolt a nagyméretű, tömött táska sem, visszataszító tud lenni.

Férfiak esetében nem ajánlott a rövid ujjú ing, a túlságosan vaskos aktatáska. A nadrág, a zokni és a cipő színe ne üssön el egymástól semmiképpen. Nem javasolt világos nadrágot sötét zakóval felvenni. Ha a zakó színe eltér a nadrág színétől, ügyeljünk arra, hogy a nadrág mindig sötétebb legyen, mint a zakó. A koptatott farmer tiltólistás viselet.

Hogyan tudjuk belecsempészni az egyéniségünket a formálisabb darabok világába?

Fontosnak tartom, ami egyben hitvallásom is, hogy legyünk egyediek, hitelesek és stílusosak. Egy állásinterjú alkalmával különösen igaz, hogy a kifinomult stílusnak ereje van. Legyünk önazonosak, a megjelenésünk tükrözze a személyiségünket. Érezzük jól magunkat a bőrünkben, ami jó hatással lesz a környezetünkre is. És ne felejtsük a megnyerő mosolyunkat, ami minden szituációban működik.

Kottlár Editet az enjoy your style szín- és stílustanácsadás oldalán találhatjátok meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr1616664922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}