Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Hogyan maximalizáljuk a projektmunkában rejlő fejlődési lehetőségeket?

2022. április 01. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

A szervezetek évről-évre távolabb kerülnek a klasszikus nagyvállalati szervezeti felépítés stabil, hierarchikus, a munkavégzés helye és ideje tekintetében rugalmatlan kereteitől. A mátrix felépítés, a kötetlenebb munkaidő, a részleges vagy teljes home office éppúgy része az új normálisnak, mint az, hogy szervezeten belüli és külsős tagokból álló projektcsapatok tagjaként kell dolgozni rövidebb-hosszabb időt felölelő feladatokon. Európa és Észak-Amerika munkavállalóinak kétharmada már tíz éve is rendszeres projektmunka-résztvevő lett, azóta ez a megoldás még elterjedtebbé vált. Hogyan hat vajon ez a sokféle csoporttagság a teljesítményre, hatékonyságra? Ezt a kérdést vizsgálja Hendrik van de Brake munkatársaival a Journal of Occupational and Organizational Psychology 2020/93 számában.

mtm13.jpeg

Milyen hatással van tehát a munkavállaló teljesítményére, ha több cégen belüli csapat részeként dolgozik? Vegyünk egy egyszerű példát! Péter 29 éves gépészmérnök, egy nyolcszáz fős termelő cégnél dolgozik karbantartási területen, két éve. A cég SAP bevezetés előtt áll, és Péter bekerül a key user csapatba. Ez plusz feladatokat, plusz képzéseket jelent a számára. A többi funkcionális területen dolgozó kollégájával együtt vesz részt a projektindító workshopon, a kapcsolódó szakmai és készségfejlesztő tréningeken, ahol mindenki előhozhatja a saját területére jellemző speciális kérdéseket, problémákat. Péter megismer egy csomó új embert, akikkel eddig még nem is nagyon beszélt; hallja, milyen kérdéseik vannak a tanácsadók felé; a képzések szüneteiben is együtt beszélgetnek, megtud rengeteg apróságot a szervezet más területeinek működéséről, ő maga is sokat beszél a saját területéről. Azáltal, hogy egyetlen projektbe bevonták, máris kiterjedtebbé vált a céges társas kapcsolati hálója. Ezek az emberek mind fontos információ- és tudásanyag-források a számára: megtud tőlük a szervezet távolabbi pontjain evidenciának számító információkat; megismeri jó gyakorlataikat, munkamódszereiket; belelát speciális szakterületük szempontjaiba és megközelítésmódjába. Ezek a friss tudáselemek aztán az adott projekten túlmutatóan is segítik hatékonysága és teljesítménye növelésében: különösen a nem rutinjellegű feladatok megoldására hatnak pozitívan azáltal, hogy alternatív szempontokat nyújtanak, illetve a különféle hátterű csapatok tudásának integrálásában is hasznosak.

Ha az SAP projekt mellett további más projektekbe is Pétert delegálják, új és új személyek kerülnek be a kapcsolati hálójába. Minden ilyen csapat új esélyt ad arra, hogy olyanokkal is megismerkedjen, akikkel eddig nem, vagy csak kevés kontaktusa volt.

Mondhatjuk-e akkor, hogy egyértelműen előnyös a minél több projektben való részvétel? Természetesen ennek is vannak korlátai. Ha a rengeteg projektfeladat által a munkakörnyezet túlzottan komplexszé és megterhelővé válik, akkor a tudásban és információkban nyerhető többlet hozzáadott értéke elvész. Ha Péter már 3-4 projektcsapatban is benne van, ha egymást érik a meetingek, képzések, egyeztetések, miközben azért a karbantartás sem állhat le, akkor nehéz lesz időben és fejben is lekövetnie a sok párhuzamos feladatot. A kapcsolati hálója sem növelhető a végtelenségig, és az sem kedvez a hatékonyságnak, ha az egyszerű információcserén alapuló munkatársi kapcsolatok jelentős hányada válik kimondottan szorossá. Bár természetesen jelenthetnek a szoros emberi kapcsolatok egy pozitív érzelmi támogatást, ugyanakkor fenntartásuk meglehetősen idő- és energiaigényes lehet, és az is jellemző, hogy a résztvevő felek ismeretei, nézetei, attitűdjei egyre hasonlóbbá válnak. Ráadásul sokszor épp olyanok közt alakulnak ki ilyen szoros kapcsolatok, akik eleve is hasonló háttérrel rendelkeztek, így éppen az információ- és tudásszerzési lehetőségek szűkülnek. A legjobban a kutatás szerint akkor érvényesülnek a pozitív hatások, ha a munkavállalónak relatíve kiterjedt kapcsolati hálója van, ugyanakkor ezek a kapcsolatok nem túlságosan intenzívek.

Az Ön cége hogy áll vajon kapcsolati hálók tekintetében? A szervezeten belüli társas hálózatok feltérképezésére, a funkcionális területek közti kapcsolódások megértésére ma már léteznek könnyen megvalósítható módszerek. Érdeklődjön tanácsadóinknál!

marta.jpg

 

 

 

 

Tarnai Márta pszichológus tanácsadó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr8317793093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}