Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Jóból is megárt a sok: a vezetői karizma előnyei és veszélyei

2022. április 29. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

Mindannyian ismerünk olyan vezetőket, akiket kifejezetten karizmatikusnak tartunk. Viselkedésük, személyiségük nagy hatással van mások véleményére, érzelmeire és viselkedésére. Környezetükben javul a teljesítmény, és munkatársaik erős elkötelezettséggel dolgoznak. Mások hitelesnek látják és támogatják őket, és komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a vezető által megfogalmazott célokat elérjék.

Mely személyes jellemzők segítségével tudják mindezt elérni? Először is magabiztosak, így hitelesen közvetítik azt az üzenetet, hogy az eredményekkel kapcsolatos elvárásaik reálisak. Emellett magával ragadóan kommunikálnak, szavakban és testbeszédben is meggyőzőek, energikusak és optimizmust sugároznak, ezek segítségével elkötelezetté tudnak tenni másokat. Az is jellemző rájuk, hogy szívesen vágnak bele új, ismeretlen területek felfedezésébe, és folyamatosan feszegetik a saját és munkatársaik határait. Nem riasztják el őket a kockázatok és a változások. Végül, de nem utolsósorban a jövőbe tekintenek és rendkívül kreatívan gondolkodnak.

Milyen hasznos lenne, ha egy kiválasztás során mérni lehetne a karizmát! Nem könnyű mérhetővé tenni ezt a komplex képességcsomagot, de az általunk is alkalmazott, nemzetközi háttérrel rendelkező, üzleti környezetre kifejlesztett HDS tesztben szerepel négy olyan skála, amely a kutatások szerint jól bejósolja, hogy egy vezetőt munkatársai milyen mértékig tartanak karizmatikusnak. Ezek érdekes módon olyan skálák, amelyek voltaképpen lehetséges veszélyekre hívják fel a figyelmet: olyan viselkedésekre, amelyek, ha nagyon erősen jellemzőek valakire, akkor akadályozni fogják abban, hogy a saját legjobb képességei szerinti maximumot hozza ki magából, főleg, mivel a másokkal való kapcsolódására rendkívül rossz hatással vannak.

A Magabiztos, a Kalandvágyó, az Exhibicionista és a Fantáziadús skálák túlzottan magas értékeinél olyan negatív következményekkel számolhatunk, mint a siker és a hatalom valótlan és túlzó elvárása; a saját képességek és kompetenciák túlbecsülése; indokolatlan magabiztosság azzal kapcsolatban, hogy neki mindig igaza van; mások véleményének figyelmen kívül hagyása, illetve másokra való oda nem figyelés; a határok állandó tesztelése; folyamatos igény a változatosságra és izgalomra; minden társas helyzetben a vezetés és irányítás megszerzése, illetve egy akár egészen a teljes szokatlanságig és kiszámíthatatlanságig fajuló, teljesen követhetetlen gondolkodásmód.

pexels-prateek-katyal-2694344.jpg

A nagyon markánsan karizmatikus vezetőknek tehát bőven lehetnek negatív tulajdonságai, miközben egy legalább közepes érték ezeken a skálákon azt jelzi, hogy az illetőt környezete nagy valószínűséggel karizmatikus vezetőnek érzékeli, és így igen hatékonyan fog működni vezetői szerepében. A szervezeti kutatások szerint ugyanis egyértelműen összefügg a karizma és az egyéni, csapat és vállalati szintű sikeresség. Érdekes ugyanakkor, amire a fentiek alapján is gondolni lehet, hogy az összefüggés nem lineáris, vagyis nem igaz, hogy minél karizmatikusabb valaki, annál hatékonyabb lesz vezetőként. Legalábbis mások (beosztottak, egy szinten dolgozók és felettesek) szerint. Ők ugyanis a közepes karizmával rendelkező vezetőket észlelik a leghatékonyabbnak. Miközben – és erre vezetőként érdemes felfigyelni – maguk a vezetők saját magukat annál hatékonyabbnak értékelik, minél magasabb karizma jellemző rájuk.

Elválik tehát egymástól a saját értékelés és a környezet értékelése. 

Mire érdemes még figyelni, amikor egy konkrét vezetővel kapcsolatban azt próbáljuk megérteni, hogy az ő saját karizma szintje előny vagy hátrány lesz egy adott munkakörben? Személyes tulajdonságok közül az Önszabályozás szintje lesz nagyon fontos, amely megmutatja, hogy a személy mennyire marad magabiztos és stabil nehéz helyzetekben, nyomás alatt. Akik ugyanis így működnek, azok sokkal valószínűbben maradnak összeszedettek és kiegyensúlyozottak akár nagyon nehéz körülmények közt is, így jobban tudják kontrollálni, mások számára elviselhetőbb keretek közt tudják tartani a karizmatikussággal összefüggő viselkedéseiket.

Egy másik szempont nem a személyt, hanem a piaci, vállalati környezetet érinti. A karizmatikus vezetők ugyanis krízishelyzetben, változások közepette működnek leghatékonyabban, ilyen helyzetekben tudják leginkább kihasználni előnyös tulajdonságaikat.

Mindent összevetve a vezetői hatékonyság előrejelzésekor jó jelnek értékelhetjük, ha egy vezető rendelkezik egy legalább közepes mértékű karizmával, ugyanakkor érdemes óvatosnak lennünk, és a nagyon magas karizma értékek esetében odafigyelni egyfelől az önszabályozás szintjére, illetve arra, hogy milyen környezetben kell majd működnie az adott vezetőnek.

Felhasznált forrás: Vergauwe, J., Wille, B., Hofmans, J., Kaiser, R. B., De Fruyt, F.: The Double-Edged Sword of Leader Charisma: Understanding the Curvilinear Relationship Between Charismatic Personality and Leader Effectiveness. in: Journal of Personality and Social Psychology, 2018, Vol. 114, No. 1, 110–130

Tarnai Márta pszichológus tanácsadó

marta.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr9617819963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}