Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

Tervek, vágyak, célok a következő 2-3 évben

Az elmúlt hónapok fejvadász interjúi alapján kirajzolódó kép a jelöltek jövőbeli terveinek fókuszpontjairól

2022. május 20. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emberek egy középtávú perspektívában. Fejvadász cégként elsősorban olyanokkal találkozunk, akik legalábbis nem zárkóznak el az állásváltoztatás gondolatától, ezért fókuszban vannak náluk a jövőbeli tervek és célok, ráadásul főként magas szintű szakemberekkel, közép-, és felső vezetőkkel beszélünk, így természetesen az általunk látott mintázatok nem általánosíthatók széles körben, ugyanakkor valószínűleg érdekesek az ilyen típusú munkavállalók megismerése szempontjából és fontos adalékot jelenthetnek a munkaerő-megtartási gondokkal küzdő szervezetek számára is. Többen, többféle szempontrendszer alapján interjúzunk jelöltjeinkkel minden keresési folyamatban, de az őket mozgató motivációk valamilyen formában minden beszélgetésben előkerülnek. Összeszedtük, hogy az elmúlt hónapok interjúi során mik voltak a tipikus válaszok, amit arra a kérdésre kaptunk, hogy 2-3 éves távon mit szeretnének elérni, megvalósítani a jelöltek.

pexels-lukas-928199.jpg

Érdekes módon messze a leggyakrabban a stabil munkahelyet említik ilyenkor. Sokan vágynak tehát arra, hogy (jövendő) munkáltatójukkal egy hosszabb távú, harmonikus kapcsolatot alakítsanak ki, ami kiszámíthatóságot, biztonságot jelent. Úgy tűnik, ebben nincs különbség aszerint, hogy aktuálisan van vagy nincs állása valakinek – általánosan jellemző, hogy a biztonságosabb, stabilabb környezetet keresik az emberek.

Emellett sokak számára elérendő cél a személyes és szakmai fejlődési és tanulási lehetőségek minél szélesebb köre. Akár konkrét szakmai képzések, kiegészítő felsőfokú tanulmányok elvégzése, akár vezetőfejlesztési programokban való részvétel – a fejlődés lehetősége az emberek többségét nagyon foglalkoztatja, ezt terveik közt kifejezetten előre sorolják.

A megvalósítandó célok közt szintén sűrűn szerepel, hogy ismertségre és elismertségre, pozitív visszajelzésekre, a személyes ráhatás élményére vágynak, ezt szeretnék megteremteni. Hozzájárulni a vállalati eredményességhez, mégpedig olyan módon, hogy erről a cégen belüli személyes kapcsolatokon keresztül visszajelzést is kapnak. Szintén sokan vannak, akik a következő időszaktól a felelősségi körük bővülését várnák leginkább.

Érdekes, hogy a közeljövő tervei közt az anyagi előrelépést a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem sűrűn említik meg.

pexels-andrea-piacquadio-3771055.jpg

És hogy ne csak a szakmai élet terveiről, céljairól essen szó, az interjúk tanulságai alapján a privát életet illetően a család, a gyerekek útjának egyengetése, életkortól függően a további gyermekek vállalása az elsőszámú témák. Emellett kifejezetten hangsúlyosan jelenik meg az önfejlesztés igénye a személyes élet megfogalmazott céljai közt: tudatos önismeret-fejlesztés, hobbi vagy sport területén való fejlődési igény, esetleg a kultúrára szánt több idő és energia formájában.

pexels-david-gonzales-2640604.jpg

Mind szimbolikus, mind praktikus jelentősége és valós kihívásai miatt jellemzően sokan említik a következő pár év tervei közt az építkezést, családi házba költözést. Érdekes, hogy azok közül, akik privát életükben a „minden rendben van, ezt vinném tovább” állásponton vannak, szintén nagyon sokan kiemelik a lakhatás tekintetében megcélzott és már elért eredményeket, ami az esetek többségében a független, családi ház típusú otthont jelenti.

Az összkép nagyon leegyszerűsítve talán úgy fogalmazható meg, hogy a pár éven belül megvalósítandó tervek közt a stabilitás, biztonság és megbecsültség kerül előtérbe a külső körülményekben, ugyanakkor a kihívások és fejlődés szakmai és szellemi tekintetben, valamint felelősségben.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr6317836049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}