Vezetőkiválasztás, képzés, szervezetfejlesztés. A Simonyi & Tóth Személyzeti Tanácsadó Iroda hivatalos Blogja

HR Bonbon

WHY WE ARE HERE? – Miért vagyok itt?

2023. május 04. - Simonyi_és_Tóth_AIMS

judit_uj_kicsi.jpg

 

 

 

 

 

Simonyi Judit ügyvezető igazgató

Ezt a blogbejegyzést azért írom, mert kellemetlen tapasztalatok alapján szeretnék gondolatokat megosztani. Számtalan cikk jelenik meg arról, hogy mi a titka egy sikeres állásinterjúnak, hogy milyen kérdések várhatóak. Ennek ellenére a vezetői interjúkon néha a jelölt viselkedése, teljesítménye elmarad a várttól.

Nagyon sok személyes jelöltbemutatón vettem már részt, s a 90-es években még volt rá magyarázatunk, hogy miért is nem professzionális a jelölt viselkedése. De ma már meglepő, hogy annyi „jó tanácsot adó cikk és könyv”, készségfejlesztő képzés után még mindig nehéz az önprezentáció, az asszertív kommunikáció, a hallgatás-megértés „művészete”.

Ennek egyik fő okát abban vélem feltételezni, hogy a jelölt minden érdeklődése, motiváltsága – tételezzük fel, hogy akarja a pozíciót – ellenére nem tudja, hogy miért is van ott.

WHY WE ARE HERE?

employment.jpg

A napokban egy neves küldöttség prominens tagja ezzel az egyszerű kérdéssel kezdte a nyitó beszédét.

Ez magyarul még rövidebb és frappánsabb. Ha barátok között tennénk fel a kérdést, kiegészíthetnénk néhány töltelékszóval , de ettől most eltekintek. Mindenki vérmérsékletének megfelelően formálja.

Ezt a kérdést minden bemutatkozó interjúra készülőnek fel kell tennie saját magának, és alaposan végiggondolnia.

A válasz: igen, szeretném ezt a munkát. Eddig rendben vagyunk. De ne remegjen a lábad, hanem ha akarod, akkor készíts egy stratégiát magadnak!

Mindenhol tanítják a SWOT analízist. Ez erre a helyzetre is hasznos eszköz lehet. Készítsd el, határozd meg az erősségeidet, a fejlesztendőt, a lehetőséget és a félelmeidet!

De ez még kevés, mert ez rólad szól! Tisztában vagy vele, hogy a másik oldal mit szeretne /akar?

Az egyik legfontosabb, hogy tisztában legyél azzal, hogy mit várhat el a cég képviselője, de legalább legyen róla feltételezésed.

Hogyan tudhatnád? Egyszerű:

  1. Nézd meg a honlapját, készülj fel a cégből!
  2. Menj el a munkahelyre (legalább kívülről nézd meg)!
  3. Ha terméket gyárt, értékesít, még az interjú előtt ismerd meg őket és a konkurenciát!
  4. Volt hirdetés, munkaköri leírás? Olvasd el az interjú előtt!

Azaz: készülj fel! Minél magasabb felelősségű a pozíció, annál jobban elvárják, hogy képben legyél. Legyen követhető a stratégiád, a motivációd!

És megint a legfontosabb: tudd, hogy miért vagy az interjún!

Most itt megállok. Gondold végig: te is mindig így csinálod?

Folytatni fogom, és adok egy-két hétköznapi, földhözragadt ötletet. Nekünk, tanácsadóknak ugyanúgy fontos, hogy sikeres legyen az interjú!

Illusztráció forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://hrbonbon.blog.hu/api/trackback/id/tr1618116388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
.header-full-width {min-width: 990px;}